Saturday, July 22, 2006

*Κουρήτος* Δρόμος του κρασιού



Για έκτη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός σύλλογος Ροδολίβους Σερρών σε συνεργασία με τον ομώνυμο δήμο, τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Σερρών και την UNESCO Σερρών διοργανώνει το Σάββατο τη γιορτή κρασιού «Κουρήτος».
Μια γιορτή η οποία θα πλαισιώνεται από λαϊκά δρώμενα του κρασιού και του γάμου, διαγωνισμό κρασιού, επώνυμα κρασιά απ' όλη την Ελλάδα, τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά κεράσματα. Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση με θέμα «Το Παγγαίο Ορος» ενώ θα ακολουθήσει και λαϊκό, παραδοσιακό γλέντι.
Σκοπός της γιορτής κρασιού «Κουρήτος» είναι να αναδειχθεί η εξέχουσα θέση της αμπέλου και του οίνου στην τοπική, παραδοσιακή, πολιτιστική κληρονομιά και παράλληλα να παρουσιάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα σχετικά με την αμπελοκαλλιέργεια.
Για την ιστορία, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι Κουρήτες ήταν ορεινές πολεμικές θεότητες που συνδέονται με τη φύλαξη του θεού Δία όταν ήταν βρέφος, από τον παιδοκτόνο Κρόνο. Επίσης, έχουν να κάνουν και με τη φύλαξη του θεού Διονύσου στη βρεφική του ηλικία από το μίσος της Ηρας. Αυτή η μυθολογική εκδοχή εξηγεί γιατί στο Ροδολίβος και σ' άλλα χωριά του Παγγαίου όρους, ένα μεγάλο βαρέλι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για να πατούν τα σταφύλια και να αποθηκεύουν το κρασί λεγόταν Κουρήτος.
Ετσι λοιπόν, όσοι βρεθείτε στο Ροδολίβος, το Σάββατο στις 8 το βράδυ στη πλατεία Αμβράζη θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε επώνυμα κρασιά, να γευτείτε τοπικά προϊόντα, να παρακολουθήσετε το δρώμενο του πατήματος των σταφυλιών στον παμπάλαιο Κουρήτο, να γλεντήσετε μέχρι το ξημέρωμα.
ΝΤΕΠΥ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

No comments: